Doorlopende annuleringsverzekering

Als je besloten hebt een annuleringsverzekering af te sluiten, dan kun je kiezen voor een kortlopende annuleringsverzekering of je sluit een doorlopende annuleringsverzekering af. In dat laatste geval ben je een jaar lang verzekerd. Bij de kortlopende variant ben je voor specifiek een vakantie of reis verzekerd. Voor de goede orde, een annuleringsverzekering kun je afsluiten voor meer dan alleen je vakantie, zoals je ook tickets en diensten kunt annuleren, stopzetten of opzeggen. Je leest op dit platform alles over hoe je dit precies doet.

Vergelijk hier een doorlopende reisverzekering mét annuleringsdekking en sluit eenvoudig af:

Ook als de reis voortijdig afgebroken moet worden

Voor de goede orde, sluit je een annuleringsverzekering af, dan heb je een verzekering afgesloten die dekking biedt voor de annuleringskosten in het geval de bij Booking.com geboekte reis niet door kan gaan of vergoedt de verzekeraar een deel van de reissom indien een vakantie voortijdig afgebroken moet worden. Een beroep moeten doen op deze verzekering is vervelend. Of je gaat niet van de vakantie genieten waar je zo aan toe was, of je moet die vakantie die je via Voordeeluitjes geregeld hebt veel te vroeg afbreken. Nog veel vervelender is het echter als je niet verzekerd bent. Dan is het dus echt een kwestie van dubbele pech: en geen vakantie en geen geld terug.

Er moet altijd sprake zijn van dringende reden

Wil je een beroep kunnen doen op de annuleringskosten, dan moet er wel sprake zijn van een dringende reden die in de polisvoorwaarden van de verzekeraar genoemd staat. Je kunt dus niet zomaar een vakantie annuleren. Hoewel die dringende redenen per verzekeraar kunnen verschillen, zijn zaken als een ernstige ziekte of overlijden van een eerste- of tweedegraads familielid een dringende reden, net als herexamen moeten doen, schade aan je woning of je bedrijfspand en je aanwezigheid in eigen land gewenst is, complicaties bij zwangerschap en een relatiebreuk. Voor alles geldt dat de redenen waarom je besluit een vakantie te annuleren onvoorzien moeten zijn en onverwacht op moet treden, uiteraard gedurende de looptijd van de dekking van de verzekering.

Sluit je doorlopende annuleringsverzekering op tijd af

Nog iets, je moet de annuleringsverzekering ook op tijd af hebben gesloten wil je er een beroep op doen. Op tijd is binnen een termijn van zeven dagen ma de boeking. Voeg je een annuleringverzekering toe aan je reisverzekering, dan wordt de annuleringsverzekering die tot veertien dagen na de boeking is afgesloten ook geaccepteerd. Althans, in de meeste gevallen. Het meest verstandig is het echter om tegelijk met het boeken van de reis een annuleringsverzekering af te sluiten.

Doorlopende annuleringsverzekering of kies je een kortlopende variant

Dan rest nog de vraag welke annuleringsverzekering je af gaat sluiten; is dat een doorlopende annuleringsverzekering of een kortlopende verzekering? Bij een doorlopende annuleringsverzekering geldt dat je heel het jaar verzekerd bent voor die gevallen dat je om dringende reden je reis moet annuleren. Dit geldt dan dus voor een lange vakantie, maar even goed voor een weekendje CenterParcs of Landal. Zeker als je vaker per jaar van een vakantie wenst te genieten, is een doorlopende annuleringsverzekering aan te bevelen. Dit is namelijk altijd goedkoper dan dat je steeds kortlopende verzekeringen afsluit. Ook nu geldt dat er voor dekking van de verzekeraar sprake moet zijn van een oorzaak die buiten jouw schuld ligt. Bovendien dekt de verzekering niet als de reden van annuleren al voor het afsluiten van de verzekering bekend is of als je er niet alles aan gedaan hebt om de gebeurtenis die debet is aan het annuleren te voorkomen.