Reis annuleren Corona virus: wanneer kan dat gratis?

Reis annuleren corona virus, annuleringsverzekering coronavirusNederland – of beter: heel de wereld- raakt meer en meer in de ban van het Corona virus. Hoe zit het dan met een vakantie naar een land waar het virus heerst? En wat als je die vakantie annuleert?
De soep wordt nooit zo heet gegeten als het wordt opgediend. Op dit moment geldt geen algeheel reisverbod naar alle landen waar het virus heerst. Wel is een negatief reisadvies afgegeven voor de Chinese provincie Hubei. Voor Thailand gelden negatieve reisadviezen voor de vier meest zuidelijk gelegen provincies en reis bij voorkeur alleen naar Vietnam en Hongkong als dit écht noodzakelijk is. Kijken we naar Europa, dan is onlangs een negatief reisadvies gegeven voor een aantal gemeenten in Italië.

Geld terug bij reis annuleren Corona virus?

Hamvraag: hoe zit het met annuleren dan, als je juist van plan was naar de genoemde gebieden af te reizen? Vooropgesteld, je kunt altijd annuleren, dat recht heb je. Of jij je geld echter terugkrijgt is een ander verhaal. In de praktijk is bekend dat als je direct bij de KLM een ticket naar China geboekt hebt, je die gratis kunt annuleren. Dat wil zeggen dat je voor de waarde van het geannuleerde ticket een nieuw ticket kunt kopen zonder dat er wijzigingskosten in rekening gebracht worden. Je krijgt alleen je geld terug als je een ticket via of naar China hebt geboekt met als uiterste vertrekdatum 28 februari 2020. Wat ook een mogelijkheid is, is de reis uitstellen, iets dat kan tot 31 mei.

Geen annuleringsregelingen Corona virus

Voor het hotel dat je geboekt hebt, ligt het anders. Doorgaans krijg je geen geld tergt. Gebleken is echter dat de grotere hotelketens in onder meer Taiwan, Macau, China en Hongkong tamelijk flexibel zijn in deze kwestie. Vaak is gratis annuleren tot en met maart gratis. Het verschilt per verzekeraar of de overnachtingskosten ook vergoed worden. Italië kent overigens geen annuleringsregelingen. En de reisorganisaties dan? Hoe staan die er in? Bekend is dat ANVR al in januari heeft geadviseerd aan de aangesloten reisorganisaties om de reizen naar China te annuleren. Omboeken naar een andere datum of een andere bestemming is doorgaans een mogelijkheid. Mensen die niet willen omboeken, kunnen hun geld terug krijgen. Ondertussen heeft OAD mensen de kans gegeven om hun reis naar het Noorden van Italië naar een andere datum of een andere bestemming om te boeken.

Corona virus geen dringende reden bij annuleringsverzekering

Voor wat betreft de annuleringsverzekering is er minder goed nieuws te melden. In negen van de tien gevallen wordt een virus niet als dringende reden gezien om een reis te annuleren, hoe onvoorzien een virus dan ook is. Een negatief reisadvies is dat overigens ook niet. Er zitten echter verzekeraars tussen die wel vergoeden in het geval er een virus uitbreekt. Wat zeker is, is dat Allianz, Univé, Unigarant Simpelweg, Reaal, No Go, HEMA, FBTO, De Goudse, De Internationale, ASR en ABN Amro niet uitkeren vanwege het uitbreken van een virus.

Zo gaan andere verzekeraars om met annuleringsverzekering gebruiken bij Corona virus

Ook bekend is dat als je een verzekering hebt afgesloten bij de ANWB voor 30 januari 2020 én bij je annuleringsverzekering de extra dekking ‘terrorisme en natuurrampen’ hebt genomen je wel voor een vergoeding van de kosten in aanmerking komt. Unigarant doet dit ook. Ook als je een allrisk verzekering hebt afgesloten bij AEGON kunnen de kosten vergoed worden, dit geldt ook voor de Europeesche, al geldt dan dat driekwart van de kosten zullen worden uitgekeerd. Verder is van Interpolis bekend dat alleen uitgekeerd wordt als de verzekering afgesloten is voor er een negatief reisadvies werd afgegeven, ook Centraal Beheer en Klaverblad hanteren dit standpunt.

Ben je op een bestemming en wordt op die bestemming een negatief reisadvies gegeven, dan is er kans dat de kosten vergoed worden. Mocht het zo zijn dat je een land niet kunt verlaten omdat er een quarantaine is ingesteld? Dan dekt de gewone reisverzekering de extra kosten. Indien je zelf de reis geboekt hebt, dan dreigt een zwart scenario en draai je vaak zelf voor de kosten op.
.

Plaats een reactie