Vliegticket annuleren

vliegticket annuleren

Soms kunnen zich situaties voordoen dat niets anders rest dan je vliegticket annuleren en een streep te zetten door de zo gewenste vakantie. In dat geval krijg je onherroepelijk te maken met annuleringskosten. Die kosten zijn in de meeste gevallen honderd procent van de kosten van het vliegticket. Je bent je geld dus kwijt. In slechts beperkte gevallen is het mogelijk tegen betaling van een toeslag je vliegticket te annuleren en kun je een deel van de kosten terugkrijgen. Een annuleringsverzekering én een geldige reden zijn voorwaarden die ervoor kunnen zorgen dat je je geld wél vergoed krijgt. Lees op dit platform meer over het annuleren van je vliegticket, zoals je ook alle informatie vindt over het annuleren, stopzetten en opzeggen van andere producten en diensten.

Annuleringsverzekering dekt de kosten van je vliegticket annuleren

Je kunt bij een los gekocht vliegticket bij bijvoorbeeld Transavia of Ryanair een “eenmalige” annuleringsverzekering afsluiten. Mocht je om onvoorziene omstandigheden je vliegticket annuleren, dan dekt de verzekering de annuleringskosten die je noodgedwongen moet maken. Het is echter slimmer om te kiezen voor een doorlopende annuleringsverzekering. Hierdoor ben je goedkoper uit, en je hoeft er niet elke keer aan te denken. Vaak krijg je het gehele bedrag dat je voor een ticket betaald hebt terug, tot een maximaal bedrag per verzekerde. In het geval een vliegtuigmaatschappij in een faillissement raakt, keert de verzekering overigens niet uit.

Zonder een verzekering ben je vaak je geld kwijt

Ook als je een zogenaamde pakketreis hebt geboekt en je gaat je vliegticket annuleren, ben je met een reguliere annuleringsverzekering wel gedekt voor de kosten. Een pakketreis is  een vliegreis én een overnachting. Heb je dus een vliegticket geboekt en annuleer je die zonder dat je een verzekering hebt afgesloten, kun je doorgaans fluiten naar je geld. Je kunt nog proberen de luchthavenbelasting terug te halen, maar verder kun je in dat geval niet veel. Ook het overdragen van een vliegticket is vaak niet mogelijk. Heb jij een vliegticket met flexibiliteit gekocht bij bijvoorbeeld de KLM, dan is een vliegticket annuleren geen probleem en pas je zelf online je reisdatum aan, zoals dat ook geldt voor de bestemming van je reis. Let wel, dit zijn zo ongeveer de duurste tickets die er zijn. Het annuleren van een vliegticket kost je dus geld als je niet verzekerd bent. Wil je weten hoe het zit met het annuleren van andere producten en diensten. Op dit platform lees je er echt alles over.

‘Een in de polisvoorwaarden omschreven gebeurtenis’

Het is dus zeer verstandig om een annuleringsverzekering af te sluiten. Behalve een kortdurende verzekering voor je vliegticket, kun je ook kiezen voor een doorlopende annuleringsverzekering. In dat geval ben je continu gedekt, ook als je bijvoorbeeld een weekendje weg gaat en zelfs als je een bezoek aan concert moet cancelen en wel al een ticket hebt gekocht.  Met het afsluiten van een annuleringsverzekering alleen ben je er niet wil je de kosten die vliegticket annuleren met zich meebrengt vergoed zien. Er moet namelijk ook een geldige reden zijn, of zoals het ook wel wordt omschreven ‘een in de polisvoorwaarden omschreven gebeurtenis’. Dergelijke gebeurtenissen zijn onder meer overlijden van een direct familielid, schade aan de gereserveerde accommodatie, opname in het ziekenhuis of schade aan eigendommen als bijvoorbeeld je woning waardoor je verplicht bent in eigen land te blijven. Let wel, je moet dit wel aan kunnen tonen en dus bewijsmateriaal hebben dat de reden van annuleren ook daadwerkelijk het geval is.