Reis annuleren

reis annuleren: tips en info

Vervelend, je moet je reis annuleren. Zo mis je bijvoorbeeld twee weken zon, zee en strand en bovendien kost het annuleren van de reis je vaak nog geld ook, tenzij je een annuleringsverzekering hebt afgesloten. Er zijn overigens nog een aantal manieren om je reis kosteloos te annuleren. In de meeste gevallen ben je zonder verzekering echter je geld kwijt. Behalve informatie over het annuleren van je reis, vind je op dit platform alle mogelijke informatie over het annuleren, opzeggen en stopzetten van producten en diensten.

Je reisgenoot kan door omstandigheden niet mee

Overigens kun je er ook met annuleringsverzekering niet zomaar vanuit gaan dat je reis annuleren zomaar kan zonder dat dit je geld kost. Er moet in dat geval wel sprake zijn van een gebeurtenis die in de polisvoorwaarden is omschreven. Je moet met andere worden wel een gegronde reden hebben je reis te annuleren. Gegronde redenen kunnen zijn  dat je reisgenoot door omstandigheden plotseling niet meer mee kan, een verbroken relatie, een nieuwe baan en het gegeven dat je daarom geen vrij kunt krijgen, je hebt een huurwoning toegewezen gekregen of je moet herexamen doen. Let wel, dit is slechts een beperkt aantal redenen die als gegrond beschouwd worden, in de polisvoorwaarden van je verzekeraar lees je alle gebeurtenissen die geaccepteerd worden en zorgen dat je kosten gedekt zijn.

De reisorganisatie heeft de nodige kosten gemaakt

De reden dat je met annuleringskosten te maken krijgt zijn simpel: voor het boeken van je reis heeft de reisorganisatie kosten gemaakt. Denk maar eens aan het reserveren van een stoel in een vliegtuig en het boeken van een hotel. Op dat moment kan de stoel en het hotel niet aan een ander verkocht worden en daarvoor dien je als jij je reis gaat annuleren een schadevergoeding te betalen, de annuleringskosten dus. Let wel, de schadevergoeding die voldaan moet worden kan oplopen tot wel twee keer de reissom. De hoogte van de annuleringskosten verschillen per reisorganisatie. In algemene zin kun je echter stellen annuleren je meer geld kost naarmate de datum van de reis dichterbij komt. Lees hier ook meer over in de polisvoorwaarden.

Gratis annuleren van je reis

Er zijn situaties denkbaar dat er wel sprake kan zijn van het gratis annuleren van je reis. Dit kan bijvoorbeeld aan de orde zijn als sprake is van een situatie waardoor de reisorganisator de reisovereenkomst niet conform de bij de boeking gemaakte afspraken kan uitvoeren, waardoor de uitvoering niet kan voldoen aan de hiermee aanvankelijk gewekte verwachtingen van de reiziger. Een hele mond vol en simpeler gesteld is dit wanneer de reisorganisatie simpelweg niet kan voldoen aan een reis zoals die je aanvankelijk wel was voorgespiegeld.

Reis annuleren binnen 24 uur nadat overeenkomst tot stand is gekomen

Annuleren kan ook binnen 24 uur nadat de overeenkomst tot stand is gekomen. Dit kan dan zonder dat je er een reden voor op hoeft te geven. Let wel, heb je een definitieve boeking bij je reisorganisatie gedaan, dan zit je wel aan de reis vast en gelden wel annuleringskosten.