Doorlopende annuleringsverzekering of kortlopende annuleringsverzekering kiezen?

Ben je een reisfanaat die zich graag voorbereid op het onverwachte? Dan kun je ervoor kiezen om een kortlopende of doorlopende annuleringsverzekering af te sluiten. Een annuleringsverzekering komt je tegemoet in de annuleringskosten als je onverwacht moet besluiten om je reis te annuleren. Bijvoorbeeld door ziekte, een scheiding of het overlijden van een familielid. 

Uiteraard bepaal je zelf voor welke annuleringsverzekering je kiest. Om je keuze een stukje makkelijker te maken, leggen wij je graag uit wat het verschil is tussen de kortlopende en de doorlopende annuleringsverzekering.

Wat kun je van een doorlopende annuleringsverzekering verwachten?

Een doorlopende annuleringsverzekering is een aanvulling op een reisverzekering. Hoewel deze doorlopende reisverzekering géén einddatum heeft, geldt dat je deze reisverzekering veelal voor minimaal één jaar afsluit. Een doorlopende reis- en annuleringsverzekering is handig als je weet dat je in het komende jaar meerdere reizen gaat maken. 

Al een reis geboekt, maar nog niet een annuleringsverzekering afgesloten? En wil je de reis  toch graag verzekeren met een annuleringsverzekering? Let dan goed op! Je hebt vaak een beperkte tijd om een annuleringsverzekering af te sluiten. 

Bij Allianz Global Assistance valt een reeds geboekte reis onder de dekking van de doorlopende annuleringsverzekering als deze binnen 7 dagen na boeking van de reis is afgesloten.

Wat houdt een kortlopende annuleringsverzekering in?

Met een kortlopende annuleringsverzekering verzeker je één reis. Anders dan de doorlopende variant kent deze verzekering wél een einddatum. Deze optie is financieel gezien vooral interessant voor je als je weet dat je maar 1 of 2 keer per jaar op reis gaat.

Ook bij deze annuleringsverzekering geldt dat je 7 dagen na het boeken van je reis hebt om de verzekering af te sluiten.

Wanneer kies je voor een doorlopende annuleringsverzekering?

Bij een doorlopende reis- en annuleringsverzekering betaal je het hele jaar door premie. Deze verzekering stopt pas als je hem zelf opzegt en dat vindt niet iedereen fijn. Tegelijkertijd is het ook zo dat als je een actieve verzekering hebt, elke reis die je nieuw boekt meteen meeverzekerd is. Handig als je ineens besluit een last-minute trip te boeken. 

Bij een keuze voor de doorlopende annuleringsverzekering, kies je er ook voor om een reisverzekering af te sluiten. Wil je absoluut géén reisverzekering? Kies dan een kortlopende annulering. 

De doorlopende annuleringsverzekering is vooral interessant als je jaarlijks meerdere reizen maakt. Ga je in hetzelfde jaar een lang weekend weg, op een langere reis en  op wintersport? Dan is de doorlopende annuleringsverzekering veelal de voordeligere keuze voor jou! De Consumentenbond hanteert de volgende vuistregel:

  • Ben je alleenstaand + een reis die meer kost dan € 1000? Kies dan voor Doorlopende annuleringsverzekering
  • Ben je een stel + een reis die meer kost dan € 1800? Kies dan voor Doorlopende annuleringsverzekering
  • Ben je een gezin met twee kinderen + een reis die meer kost dan € 2000? Kies dan voor Doorlopende annuleringsverzekering

Op welk moment past een kortlopende annuleringsverzekering bij je?

Het voordeel van een kortlopende annuleringsverzekering is dat de verzekering volledig is afgestemd op één reis. Je kunt het beste voor een kortlopende annuleringsverzekering kiezen als je slechts één of twee korte vakanties per jaar boekt. Of wanneer je het fijn vindt dat de verzekering automatisch stopt. 

Waar kan ik een een annuleringsverzekering afsluiten?

Wil je graag een goede annuleringsverzekering afsluiten? Dan ben je bij Allianz Global Assistance aan het juiste adres. Zowel de kortlopende– als de doorlopende reis- annuleringsverzekering hebben een Basis- of een Dubbel Zeker dekking. 

Voor de Basis-dekking betaal je aan premie 5,9% van de reissom en voor Dubbel Zeker is dat 6,5%. Allebei vergoeden de annuleringskosten die je maakt voor vertrek. Het grootste verschil is dat je bij Dubbel Zeker de gehele reissom terugkrijgt wanneer je tijdens je vakantie een noodzakelijke terugkeer moet maken. Bij Basis krijg je in zo’n geval alleen een vergoeding voor de niet-genoten vakantiedagen.

Ook kan het slim zijn om doorlopende annuleringsverzekering te vergelijken.

5/5 - (6 stemmen)